Jubilerende gymnastiekvereniging en Mozaiek slaan de handen ineen

ZUIDLAREN - De Zuidlaarder Gymnastiek Vereniging (ZGV) bestaat 100 jaar. En dat wordt gevierd met allerlei activiteiten. Voor een aantal van deze activiteiten heeft ZGV de samenwerking gezocht met woonzorgcentrum Mozaiek. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de avondvierdaagse die in mei wordt georganiseerd.

 

Ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan, nu 10 jaar geleden, besloot de Zuidlaarder Gymnastiek Vereniging de verloren gegane avondvierdaagse - ooit een traditie in Zuidlaren - nieuw leven in te blazen. En met succes: dit jaar staat alweer de elfde editie gepland van het wandelevenement waaraan jaarlijks vele honderden kinderen en volwassenen deelnemen. Nu de vereniging 100 jaar bestaat, wil ZGV de avondvierdaagse een extra feestelijk tintje geven. ,,We hopen dat dit jaar zeker 100 seniorenouderen en oud-leden meelopen”, zegt voorzitter Thalina van Renssen van ZGV. ,,Zij kunnen zich apart aanmelden. De ouderen en oud-leden hoeven niet iedere dag 5 of 10 kilometer te lopen; het is voor hen ook mogelijk om alleen op de slotdag mee te doen.”

 

In de zoektocht naar oud-leden kwam ZGV al snel uit bij woonzorgcentrum Mozaiek. Van Renssen: ,,Vroeger was je iedereen lid van óf de voetbalclub, óf de gymnastiekvereniging. In Mozaiek wonen dan ook een heel aantalveel ouderen die vroeger lid waren van ZGV. We zijn eens gaan brainstormen met het team van Mozaiek en dat heeft geleid tot een aantal heel leuke ideeën.”

 

Ook Mozaiek organiseert sinds een aantal jaren een wandelvierdaagse. Het woonzorgcentrum stimuleert alle bewoners om hier aan mee te doen. Zij kunnen bijvoorbeeld een rondje om Mozaiek lopen, maar er worden ook routes in lengte variërend van 1,5 tot 3 kilometer uitgestippeld. Familieleden, mantelzorgers en andere vrijwilligers zorgen voor de begeleiding. Medewerkers van Fysiotherapie Perdon verzorgen elke dag een warming-up. En onderweg krijgen de ouderen een gezonde versnapering, zoals een gezond drankje of een fruithapje. ,,Toen ZGV ons benaderde kwamen we dan ook al snel op het idee om met onze wandelvierdaagses de handen ineen te slaan”, aldus Wilma Kruit, wijk- en welzijnsconsulent bij Mozaiek.

 

Op maandag 14 mei zal het startschot klinken voor zowel de avondvierdaagse van ZGV,  (gelost door burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo,) als de wandelvierdaagse van Mozaiek. Deelnemers aan de avondvierdaagse van ZGV lopen elke avond een route van 5 of 10 kilometer door Zuidlaren en omgeving. Mozaiek heeft voor haar bewoners aangepaste routes uitgezet. Beide vierdaagses zijn echter nauw met elkaar verweven. Zo loopt de 10-kilometerroute van ZGV’s avondvierdaagse op dinsdag 15 mei dwars door het woonzorgcentrum. ,,Alle bewoners van Mozaiek gaan ‘s avonds eerst samen eten in het restaurant”, zegt Wilma Kruit. ,,Rond half zeven zitten ze klaar om deelnemers aan de avondvierdaagse welkom te heten. Met muziek van een draaiorgel en een steelband maken we er een gezellige boel van. En alle wandelaars krijgen iets lekkers mee.”

Op donderdag 17 mei zal een deel van de intocht gezamenlijk plaatsvinden. Alle deelnemers aan de wandelvierdaagse van Mozaiek worden naar de poort van de voormalige Adolf van Nassaukazerne aan de Annerweg gebracht en leggen vanaf hier het laatste deel van de slotetappe van de avondvierdaagse van ZGV af; tot aan de finish op sportcomplex De Zwet. ,,Het is de bedoeling dat onze bewoners vooropgaan in de stoet. We hopen dat veel familieleden langs de route gaan staan om de ouderen aan te moedigen. Bij de finish krijgen alle deelnemende ouderen een gladiool en een herinneringsmedaille.”

 

Met name Mozaiek kan nog wel wat hulp gebruiken bij de organisatie van de vierdaagse. Vooral het vervoer van de ouderen naar de kazerne op de slotdag van de vierdaagse belooft een behoorlijke logistieke operatie te worden. ,,Alle hulp is welkom”, aldus Wilma Kruit. Volgens Kruit kijken de bewoners van Mozaiek erg uit naar de wandelvierdaagse. ,,Ze zijn heel fanatiek.”

 

Op zaterdag 28 april zal de Zuidlaarder Gymnastiek Vereniging in het theater van Mozaiek een jubileumdemonstratie verzorgen met als titel ‘100 jaar beweging’. Er worden tevens filmopnames uit 1939 getoond. Verder wordt deze middag het jubileummagazine gepresenteerd dat in het kader van 100 jaar ZGV is vervaardigd. In dit magazine, dat in de eerste week van mei huis-aan-huis wordt verspreid in Zuidlaren, zijn onder meer ouderen geïnterviewd die vroeger lid zijn geweest van de gymnastiekvereniging en nu in Mozaiek wonen. Deze geïnterviewden zijn, evenals andere bewoners die deelnemen aan de wandelvierdaagse, uitgenodigd voor de jubileumdemonstratie op 28 april. Het jubileummagazine bevat ook de routes van de avondvierdaagse van ZGV van 14 tot en met 17 mei.

 

Het zou geweldig zijn wanneer heel Zuidlaren in beweging komt, doe mee en loop mee met de vierdaagse alleen, samen of met een groep.

 

Aanmeldformulieren voor de elfde avondvierdaagse van de Zuidlaarder Gymnastiek Vereniging zijn verkrijgbaar bij Ruchti Schoenmode & Sportshop, Coop De Klencke, en Mozaiek en ZGV. Het formulier is ook te downloaden op de website van ZGV: www.zgvzuidlaren.nl.